Historie Woudsender skûtsje: de “Klaas van der Meulen”
De historie van het Woudsender skûtsje staat beschreven in het boek “Het familieschip Klaas van der Meulen 1912 – 2012”. Het boek is uitgekomen in 2012, honderd jaar nadar het skûtsje werd gebouwd op de scheepshelling de Piip van Bouke Roorda in Drachten. Dit is een resumé van dat verhaal.
Het Verhaal van de “Klaas van der Meulen”
Het skûtsje is genoemd naar de man die het schip naar Woudsend haalde, Klaas van der Meulen. Hij was al enkele malen SKS kampioen geweest met het schip van zijn schoonvader Teake Salverda. Daarna werd hij schipper op de skûtsjes uit Sneek, Stavoren en Lemmer. Daar waren stichtingen in het leven geroepen om de skûtsjes te behouden en laten wedstrijdzeilen in de competitie van de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) die in 1945 was opgericht. In die periode verdwenen de skûtsjes als zeilende werkschepen van het water, waar ze in het begin van de eeuw tot aan de oorlog hadden geheerst.
Van Woonschip naar Wedstrijdskûtsje
Klaas van der Meulen, die intussen aan de wal in Woudsend woonde, wilde evenwel liever schipper (baas) zijn op een skûtsje en dat kon alleen als hij een eigen schip aanschafte. Dat deed hij in 1965. Het schip, in 1912 gebouwd in opdracht van de oude schippersfamilie Visser uit Langweer, maar lag inmiddels als woonschip in Delfzijl. Van der Meulen kocht het, met hulp van vrienden. De familie maakte er weer een echt skûtsje van
De Zeilende Erfenis
In 1973 stierf Van der Meulen tijdens de wedstrijd in Stavoren aan een hartaanval. Zoon Keimpe nam zijn plaats als schipper in en zou dat tot en met 1986 doen. In de tussentijd was hij eenmaal SKS kampioen geworden in 1985. Zijn broer Teake van der Meulen deed dat nog twee keer dunnetjes over, in 1989 en 1991. Hij was schipper tot en met 1999 waarna de derde broer het helmhout ook voor 13 jaar overnam.
Het familieschip “Klaas van der Meulen”
In de jaren daarna zijn Teake Klaas van der Meulen (zoon van Teake) en Klaas van der Meulen (zoon van Ype) als schipper aan de beurt geweest. Klaas is momenteel nog de erfgenaam van pake Klaas. Dat geeft aan dat het een volwaardig familieskûtsje is, zoals de titel van het jubileumboek al aangaf.
Kom hier nog meer te weten over de schippers van het Woudsender Skûtsje
Skûtsjesilen Wâldsein
Die familie heeft ervoor gezorgd dat het skûtsje is aangepast aan de nieuwe tijden. Ook is intussen een stichting opgericht die het skûtsje verzorgd, maar daar zitten alleen familieleden in. Toch noemt iedereen de “Klaas van der Meulen” het Woudsender skûtsje. Dat is sinds 1965 een ijzeren eenheid, samen met de sinds 1968 in het leven geroepen wedstrijdcommissie.